Haber: Cevahir Topaloğlu
Rize’nin Fındıklı ilçesinin CHP’li Belediye Başkanı Ercüment Şahin Çervatoğlu, “Devleti aşağılama suçu” iddiasıyla Pazar Bölge Adliyesi’nde savcılığa ifade verdi.
Fındıklı Belediye Başkanı Çervatoğlu, X (eski adıyla Twitter) hesabından yaptığı açıklamada, sürece ilişkin kamuoyunu bilgilendirdi.
Çervatoğlu, sosyal medya paylaşımında şu ifadelere yer verdi:
‘’ ‘Devleti aşağılama suçu’ iddiasıyla çağrıldığım Pazar Adliyesi’nde, Avukatımız Eray Güven ile savcılığa ifademizi verdik. Bu devlet, bu memleket bizim. Hepimizin. Sadece birilerinin olmasın diye mücadele etmeye devam edeceğiz.’’
https://x.com/ecervatoglu/status/1942842870408314894?t=tC4DXpZ5Ou_6LujydKSSPA&s=19
Soruşturmanın gerekçesi: 22 Haziran’daki paylaşım
CHP’li Başkan’ın ifadeye çağrılmasına gerekçe olarak, 22 Haziran 2025 tarihinde gazeteci İsmail Saymaz’ın “Gazeteci Fatih Altaylı tutuklandı” şeklindeki paylaşımına verdiği yanıt gösterildi. Çervatoğlu, aynı gün saat 18.07’de Saymaz’ın paylaşımını alıntılayarak şu ifadeleri kullandı:
‘’Kendinden olmayan herkese savaş açan, hiçbir farklı sese ve söze tahammülü olmayan bir diktatörlükle karşı karşıyayız. Anadolu’da zalimler için kullanılan bir laf vardır: “zulmün artsın ki tez zeval bulasın.” Elbet bu karanlığı aşacağız.’’
https://x.com/ecervatoglu/status/1936803198355849559
“Düşünce özgürlüğü kapsamında”
Dün Pazar Adliyesi’nde Avıkatı Eray Güven ile birlikte savcılık makamına ifade veren Çervatoğlu, açıklamasının ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirilmesi gerektiğini belirterek, ifadesinde şunları söyledi:
‘’ Tweet’te yer alan ifadeler, toplumsal ve siyasal bir eleştiriyi içermektedir. Bu açıklama, Anayasa’nın 26. maddesiyle güvence altına alınan ifade özgürlüğü kapsamında yapılmıştır.
Gazeteci Fatih Altaylı’nın tutuklandığı haberine istinaden, ülkedeki düşünce ve basın özgürlüğü adına duyulan kaygı dile getirilmiştir. Bu, demokratik bir toplumda doğal ve meşru bir tepkidir. Kamu görevlisi olarak halkın vicdanını yansıtan bir duruştur.
Diktatörlük” kavramı genel bir siyasal sistem eleştirisidir ve dünya genelinde sıkça kullanılan bir söylemdir. Bu, kişileri hedef alan bir hakaret değil, yönetime dair soyut bir nitelendirmedir.
AİHM içtihatlarına göre de siyasetçiler, gazeteciler ve kamuoyuna mal olmuş kişiler, daha geniş çerçevede eleştirilebilir. Bu bağlamda tweet, herhangi bir suça teşvik içermeyen, düşünce özgürlüğü kapsamında bir açıklamadır.’’